Under produktion

Tomat

Tomatplantans liv

I början av januari sätter man ett frö. I mitten av februari är plantan 50 cm hög och sätts ut i vårt växthus som värms upp med miljövänlig fliseldning. Temperaturen är +16-+20 grader och plantan växer 20-30 cm per vecka. Under en vecka bildas en ny klase. Pollineringen sker med hjälp av humlor. När 8 veckor har gått från att första klasen har blommat kan man börja skörda de första tomaterna och då är vi i slutet av april månad.

Vatten och näring tillförs genom dropp. Vattenbehovet är 0,5-2 liter per dag och planta. Vi plockar tomaterna två gånger per vecka under hela säsongen. I början av september har vi fått 27 klasar och då toppar vi plantan så att tillväxten avstannar. Under september-oktober mognar kvarvarande tomater.

Den 1:a november upphör produktionen och livet för vår planta är slut, efter att ha givit en skörd på 17 kg. Allt arbete i växthuset sker manuellt.

Nyttig tomat håller dig frisk

Tomaten är rik på C-vitamin och mineralerna fosfor, magnesium, kalium och kalcium. Dessutom innehåller den beta-karoten som i kroppen blir A-vitamin. Tomaten innehåller också antioxidanterna Lycopen som motverkar de farliga fria radikalerna och på sätt skyddar oss mot cancer. Sammanfattning: Ät mer tomater!

De som är allergiska mot röda tomater ska pröva de gula sorterna. Det är ofta det röda färgämnet som orsakar problemet.

Tomatiga tips

Om hantering: Förvara aldrig tomater i kylskåpet! Då tappar de i smak och kan till och med få köldskador. Bästa förvaringstemperatur är 11-14 grader.

Om tomatgaser: Tomaten avsöndrar ett mognadsstimulerande hormon, etylengas. Förvara dem aldrig tillsammans med gurka, dill och morot, vilka inte tycker om etylen.

Om ättemperatur: Tomaten är allra godast då den är rumstempererad. Då framträder doft och smak allra bäst.

Älskad favorit

Vi tycker om svenska tomater. Tomaten är en av våra populäraste grönsaker och den finns i många olika sorter, färger och former. Användningsområdena är lika många. Ofta används de som basingridiens i olika maträtter och såser men tomater är lika goda i desserter. Det är den fina balansen mellan sötma och syrlighet som gör tomaten så speciell

Tomatgodis: Körsbärstomater är goda att äta som godis. Låt en skål stå framme och njut. Vill du förhöja tomatsmaken ytterligare? Strö på några korn strösocker.

Solmogna och nyskördade

Anledningen till att svenska tomater smaker så gott är enkel! De får sitta kvar länge och mogna på plantan i våra växthus. Den svenska tomatsäsongen sträcker sig från april till november. På så sätt hinner vi njuta av längtan efter en ny tomatsäsong. Utslaget på ett år äter vi 9,5 kilo tomat per persion. Nyplockade tomater har ofta flera veckors hållbarhet. Låt gärna det gröna fästet sitta kvar. Om du har köpt tomater på kvist och alla inte är riktigt mogna, häng upp dem i köket och ät efterhand som de mognar.

Odlade med glädje

Tomatodling är ett hantverk. Besök din närnaste tomatodlare så förstår du. I växthusen bor humlor vars uppgift är att pollinera tomatblommorna. Skadedjur bekämpas på biologisk väg – man arbetar för en naturlig balans i växthuset. Svensk odling kännetecknas av en hög teknologi och sunda produkter blandad med en sann glädje för svenska tomater.

Kommentarer inaktiverade.